"Chleb nasz powszedni i od święta"
Chleb nasz powszedni i od święta.
Pod taką nazwą odbywały się w dniach 11 i 12 marca 2025r. warsztaty dla nauczycieli, instruktorów, terapeutów oraz wychowawców. W pierwszej części omówiona została tradycja chleba, głęboko zakorzeniona w kulturze ludowej, związana z wieloma obrzędami. Chleb, podstawowy produkt w żywieniu był ważnym symbolem u naszych praprzodków Słowian. Jest symbolem dostatku i pomyślności, a jego bark oznacza nędzę i głód. Podczas wykładu przybliżono pierwsze potrawy sporządzane z ziaren prażonych, mielonych, ugniatanych oraz gatunki zbóż rozpowszechnione na ziemiach polskich. Najwięcej uwagi poświęcono wypiekaniu chleba w gospodarstwach domowych, tradycyjnym naczyniom i narzędziom używanym przy pieczeniu oraz wierzeniom i zachowaniom kulturowym, powstałym wokół tej czynności. O szacunku do chleba i ziemi, utożsamianej z Matką Rodzicielką czerpiemy wiedzę z wielu materiałów badawczych jak i przekazów międzypokoleniowych. Chleb przaśny też ważne miejsce zajmuje w religii chrześcijańskiej, gdzie stał się symbolem ciała Chrystusa. W starożytności w obrzędach wiosennych powstrzymywano się od spożywania chleba na zakwasie, w którym widziano proces psucia, rozkładu a wiosna jest momentem odradzania się życia.
Druga część warsztatów była praktyczna, mająca inspirować do twórczych poszukiwań do przygotowania prac świątecznych. Opracowano przykłady pisanek, baranków wielkanocnych, kompozycji z wykorzystaniem charakterystycznych symboli wiosny i wielkanocy.